Kasvit tekevät sisustuksen

Sisustussuunnittelu

Olitpa sitten pitkäaikainen viherpeukalo tai vasta perustamassa vihreiden ystäviesi perhettä, tiedät että kasveilla on tärkeä paikka kodissasi. Mutta kuinka voit sisustaa kasveilla ja kukilla, sekä lisätä tilaan hieman persoonallisuutta? Tämä artikkeli antaa muutamia vinkkejä, joita voit noudattaa tai parastaa (varastaa paremmin).

Kasvit voivat lisätä huoneeseen luonnetta, sillä ne elävöittävät tilaa. Hyvä sisustussuunnittelu muistaa kasvit jo alkuvaiheessa, mutta niitä voi lisätä myöhemminkin. Kuten monesti muutenkin sisustuksessa, kokeilun kautta löytyvät ne parhaat ideat. Tässä kuitenkin muutamia ohjenuoria helpottamaan tätä matkaa.

Vinkkikimara kasveilla sisustamiseen

Muotoile köynnökset niin, että ne kiertyvät peilin ympärille. Se auttaa pitämään niiden lehdet pois lattialta. Samalla se piristää ulkonäöllään. Kasvitelineeksi sopivat monet muutkin esineet, jotka eivät alunperin ole sitä varten tehty. Baarikärry voi olla yksi tällainen ja plussana kasvit voidaan siirtää kätevästi auringonvaloon tai siitä pois. Myös tv-teline voi olla kasveille hyvä paikka kasvaa, ja sen tasoihin voivat sopia pienemmät kasvit kun taas päälle voi jättää isommat. TV-telineitä saa netin kirpputoreilta usein ilmaiseksikin.

Kasveja voidaan tuoda kylpyhuoneeseen ja näin luoda trooppista tunnelmaa vaikkapa kylpyammeen ympärille. Kylpyhuoneessa tosin pitää olla tarpeeksi valaistusta. Jos ikkunoita ei löydy kylppäristä, tilaa voidaan käyttää uusien kasvien lisääntymis- ja eristysalueeksi. Kun sinne lisää sopivan kasvivalon, tilasta tulee kasvihuone.

Kasvit piristävät kotitoimistoa. Muista pitää työpöytä kuitenkin melko vapaana, sillä kasvit voivat olla lattialla tai roikkua katosta. Myös terassi kaipaa usein kasveja. Hyvä puoli tässä on se, että terassia ei tarvitse paljon muuten koristella, sillä ne tuovat koreutta karunkin näköiseen terassiin.

Hyllytilaa kannattaa uhrata kasveille

Joskus kannattaa investoida kasveja varten ja hankkia erillinen kasvihylly. Se voi olla yksi pääsisustuskohteitasi huoneessasi. Kasvit voidaan toki myös laittaa kasvamaan erilaisia esineitä pitkin. Usein käytetään esimerkiksi tikapuita, mutta miksipä ei myös peilejä. Peileistä tulee mielenkiintoisemman näköisiä tällä tavalla. Joskus voi myös pidikkeiden avulla ripustaa seinälle terrakottaruukkuja, joihin voi laittaa kasveja kasvamaan. Kun kasvit kasvavat ruukkujen reunojen päälle ja yli, näyttää siltä kuin ne kelluisivat seinää vasten ilmassa.

Kirjahyllyistä voi tehdä myös tilan kasveille kasvaa, varsinkin jos taloudesta ei turhan monta kirjaa löydy. Sitä ei tarvitse hävetä, sillä kasvit kyllä korvaavat kirjallisuuden ainakin näyttävyydessään. Pienimmätkin hyllyt käyvät kasvien pitopaikaksi, kunhan vain käytät mielikuvitusta ja rohkeutta.

Kasveista kannattaa olla ylpeä ja näyttää se heti eteisessä. Voit käyttää esimerkiksi aiemmin mainittua baarikärryä kätevästi eteisessä ovensuun yhteydessä ilmoittamassa, että vieraat saapuvat todellisen viherpeukalon kotiin.

Kasveja voi myös laittaa näkyville huolimatta siitä, mikä vuodenaika on kulloinkin menossa. Suomen pimeän talven aikana toki kasvivalojen hankkiminen eri huoneisiin on järkevää, jos aikoo pitää ne hengissä.

Kasveilla voi myös piristää kylpyhuoneen seiniä, laittamalla ne seinällä oleviin astioihin tai koreihin kasvamaan. Pienissäkin kylpyhuoneissa on tilaa kasveille! Ohut alue avointa seinätilaa on täydellinen paikka ripustaa koukkuja pystysuoraan riviin ja sijoittaa kasviastiat sisään. Onko kodissasi pesutupaa? Sen ei tarvitse olla tylsä paikka, vaan kasveilla saa senkin näyttämään muulta kuin pakolliselta odotustilalta.

Lukunurkkaus olohuoneessa muotoutuu sekin huomattavasti miellyttävämmäksi, kun sitä piristää runsailla kasveilla.

Kasvit ovat, kuten olet jo tästä artikkelista varmasti huomannut, oivallisia piristämään monen tilan tylsyyttä. Parasta niissä on se, että paljon muuta ei tarvita. Kunhan vain löydät kasveille tilan kasvaa, ne tekevät loput ulkonäöllään sekä uskomattomalla taidollaan parantaa sisäilmaa ja tuomalla happea sisään. Usein moni havahtuukin siihen, että kuinka on osannut elää ilman runsaita kasveja eri huoneissa.