Yrittämisen polkuja tallaamassa

hyviä neuvoja yrittäjyyteen

Miksi aloittaa yrittäjänä? Tämä artikkeli kertoo useita hyviä syitä, miksi. Suurin syy on luonnollisesti se, että voit olla oma pomosi. Tätä ajatusta kannattaa miettiä hetkisen. Jos olet itse pomosi, voit määrittää itse työaikasi. Se on jo yksistään hyvä syy!

Oman yrityksen perustaminen voi olla erittäin palkitsevaa, mutta aina tulee muistaa että se tarkoittaa myös kovaa työtä ja paikoin kovaa stressiäkin. Jos olet vailla hyviä neuvoja yrittäjyyteen, sinun tulisi lukea tämä artikkeli ja ainakin antaa hetkinen aikaa näille ajatuksille.

Intohimon perässä

Intohimon seuraaminen on yritystoiminnassa tärkeää. Se saa sinut myös motivoitumaan. Jos teet yrittäjänä jotain joka ei henkilökohtaisesti kiinnosta, tulee tämä ratkaisu päättymään huonosti. Kun seuraat intohimoasi, tiedät, että annat kaikkesi.

Yrittäjyys vaatii myös paljon taustatyötä. Kysy itseltäsi näitä asioita ja ota selville vastaukset niihin. Keitä asiakkaasi tulevat olemaan? Tuottaako tämäntyyppinen liiketoiminta voittoa alueellasi vai tulisiko sinun siirtyä enemmänkin verkkoon? Rehellinen kysymys siitä, onko ideasi toteuttamiskelpoinen, on erinomaisen tärkeää. Itsekritiikkiä tarvitaan tässä runsaasti.

Voit myös kysellä vanhoilta tekijöiltä kokemuksia. Jos tiedät jonkun, joka on perustanut samantyyppisen yrityksen, kysele heiltä heidän mahdollisista ongelmistaan alkuvaiheessa. Toiset yrittäjät ovat suunnaton vertaisverkosto.

Laadi liiketoimintasuunnitelma

Liiketoimintasuunnitelman laatiminen on tärkeä etappi. Siinä kerrotaan esimerkiksi kuinka saat rahoituksen ja kuinka yrityksesi sopeutuu nykyisiin markkinoihin. Siitä selviää keinot, millä yritys menestyy. Sijoittajia hakiessa tämä suunnitelma on tärkeä, koska rahaa antavat tahot haluavat tietää, että olet oikeasti pohtinut asiat kunnolla. Suunnitelman tekeminen voi olla opettavaista myös silloin kun et hae rahoitusta.

Laadi myös suunnitelma optimistisista, mutta realistisista tavoitteista, jotka haluat saavuttaa ensimmäisenä liiketoimintavuotenasi. Joskus on hyvä tehdä jo alkuvaiheessa viisivuotissuunnitelma, jossa pohdit missä haluat yrityksesi olevan viiden vuoden päästä. Tässäkin optimistisuus ja realistisuus ovat hyveitä.

Ajankäyttö yritystoiminnassa voi olla pois perheeltäsi. Yrityksessä olet joskus töissä kellon ympäri, vaikka siihen ei kannata tähdätkään. Siihen se voi helposti kuitenkin mennä, joten

tunnista ajoissa tilanne, jolloin teet liikaa töitä. Jos olet jatkuvasti ja joka vuorokauden tunti stressitilassa, se ei tule päättymään hyvin.

Edellä mainitussa tilassa voi olla tarve palkata työntekijöitä, jos siihen on mahdollisuus. Hoida rekrytointi hyvin ja pyydä tarvittaessa siihen soveltuvaa firmaa hoitamaan se. Jos palkkaat huonon työntekijän, se tekee yrityksellesi hallaa. Työntekijän erottaminen voi olla vaikea prosessi, vaikka hän tekisikin työnsä huonosti.

Ystävät ja perheenjäsenet tulevat usein työntekijöiksi, mutta perehdytä heidät hyvin, jotta he tietävät mitä tehdä. Ja että mitä he osaavat tehdä!

Verotuksen ymmärtäminen on erinomaisen tärkeää. Siihen kannattaa perehtyä etukäteen ja käyttää vaikkapa verosuunnittelijaa apuna. Kantapään kautta oppiminen voi olla toki tehokasta, mutta joskus se voi olla tuhoisaa.

Kevytyrittäjyys voi olla vaihtoehto

Joskus voi olla hyvä aloittaa kevytyrittäjänä. Se tarkoittaa sitä, että työskentelet yksityishenkilönä ja laskutat asiakkaita työstäsi laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjyydessä ei ole omaa yritystä. Usein myös oma y-tunnus puuttuu.

Käyttämäsi laskutuspalvelu toimii niin, että se vähentää työnantajamaksut ja omat palvelumaksut laskuista, jotka lähetät asiakkaillesi. Laskutuspalvelu tilittää sinulle kuuluvan osan verojen jälkeen. Hyvä asia on se, että sama palvelu hoitaa kirjanpidon ja veroilmoitukset yritystoiminnan osalta. Kevytyrittäjä hoitaa muuten kaiken muun yrittäjätyön, johon kuuluu myös markkinointi.

Kevytyrittäjyys on oikein hyvä vaihtoehto pienimuotoiseen yritystoimintaan. Palvelujen myynnissä se on oiva tapa myydä osaamista. Monille muille aloille se ei sovellu, esimerkiksi tavaroiden myyntiin. Jos aiot olla päätoiminen yrittäjä, kannattaa valita joku muu kuin kevytyrittäjyys.

Jos joka tapauksessa haaveilet työskenteleväsi itse, lopeta haaveilu ja ala tehdä jotain sen eteen. Do it yourself, tee se itse! Ota mallia näistä vinkeistä, ja voit hyvinkin olla kohta oma pomosi.