Valaisimien merkitys sisustuksessa

valaismet

Valaisimet – ehkäpä yksi aliarvostetuimmista sisustuselementeistä. Viime aikoina suomalaiset sisustajat ovat kuitenkin alkaneet kiinnittämään kodin valaistukseen enemmän huomiota. Erilaisia valaisinvaihtoehtoja on markkinoilla huima määrä, mutta osoitteesta https://www.nettilamppu.fi/ löydät valaisimet kaikenlaiseen tarpeeseen. 

Miten valitset oikeanlaisen valaisimen? 

Yksi yleisimmistä virheistä sisustuksessa on vääränlaisen valaisimen valinta. Valaisimet ovat yhtä olennainen osa kotia kuin esimerkiksi huonekalut tai sisustuksen yleinen värimaailma. 

Ennen valaisimen valintaa kannattaa pohtia mihin huoneeseen valaisin on tulossa ja mikä sen käyttötarkoitus on. Tuleeko se yleisvalaisimeksi, vai kohdentavaksi valoksi? Mikäli kyseessä on yleisvalaisin, kaipaako huone vielä lisää valoa? Huonosti valaistu huone vaikuttaa viihtyvyyteen, ja täten kannattaakin tehdä toimiva valaistussuunnitelma. On hyvä muistaa, että etenkin suuri huone saattaa kaivata useamman valopisteen, ja vaikka yleisvalaisin olisi tehokas, ei tämä välttämättä riitä. 

Valaisimen valinnassa kannattaa aina pyrkiä panostamaan hyvään laatuun. Vaikka design valaisin voisi tuntua kalliilta hankinnalta, hyvin muotoiltu valaisin kestää sisustuksessa kauan. Onkin tehokkaampaa ostaa kerralla hyvä valaisin, kuin vaihdella tätä jatkuvasti. 

Laatu ei usein näy pelkästään ulkonäössä, vaan myös ominaisuuksissa. Usein design valaisimet saattavat sisältää ominaisuuksia, joita ei ensi-istumalta edes tajua katsoa. Tällaisia voivat olla esimerkiksi helppokäyttöisyys tai se miten valaisin heijastaa valoa.  

Valaisimien sijoittaminen 

Toinen yleinen virhe kodin valaisemisessa on valaisimien virheellinen sijoittaminen. Vaikka valopisteitä olisi tarpeeksi, tulee ne sijoittaa oikealle korkeudelle. Monelle etenkin ruokapöydän ylle sijoitettava valaisin voi tuottaa ongelmia. Jos valaisin on liian alhaalla, voi siihen vahingossa osua, kun taas jos se on liian ylhäällä, voi se häikäistä epämukavasti. Hyvä nyrkkisääntö keittiön valaisimen sijoittamiselle on 60–80 cm pöydän yläpuolelta. Virheellinen sijoittaminen voi myös luoda kotiin varjoja, jotka tekevät huoneen yleisilmeestä hassun näköisen. 

Valaisimet vaikuttavat kodin tunnelmaan. 

Olet saattanut kuulla kelvineistä, ja kelvin asteikolla onkin erityinen merkitys kodin valaistusta suunnitellessa. Kelvin asteikko kertoo valon lämpötilasta, ja se vaihtelee 2700 ja 5000 välillä. Mitä korkeampi kelvin luku on, sen kylmempi sävy on kyseessä. Usein 2700 on hyvin lämmin sävy ja perinteisesti tätä käytetään usein kodin valaisemisessa, kun taas 5000 on erityisen kylmä. Nyrkkisääntönä on, että rentouttavan tunnelman luomiseksi lämmin valaistus on parempi vaihtoehto, kun taas kylmä sävymaailma sopii esimerkiksi työtilaan sillä se lisää keskittymiskykyä. 

Värintoiston tärkeys

Oletko kuullut aikaisemmin värintoistosta? Mikäli et, ei ole syytä huoleen, sillä tämä on yksi aliarvioiduimmista kriteereistä valaisemisen luomisessa kotona. Ra tai CRI- luvut kertovat valaistuksen värintoistosta. Värintoistoindeksi oikeastaan määrittää valolähteen kyvyn toistaa värit oikein, ja sitä mitataan asteikolla 1–100. Jos esimerkiksi Ra – indeksi on matala, voi sohva näyttää olohuoneessa eri väriseltä kuin se näyttäisi luonnonvalossa. Nyrkkisääntönä on, että arvot alle 80 ovat matalia värintoistoindeksin arvoja.

Valaisimet osana kestävän kehityksen kotia

Moni pyrkii suosimaan kestävimpiä vaihtoehtoja kotonaan. Kodin valaistus onkin yksi keinoista millä voit tehokkaasti säädellä hiilijalanjälkeäsi. Kestävämmät vaihtoehdot ovatkin yksi syistä miksi Led valot ovat nousseet kuluttajien suosioon. Led valoilla on perinteisesti pidempi käyttöikä, ja tämän lisäksi ne eivät ylikuormita luontoa yhtä paljon kuin vanhat hehkulamput. 

Valaistuksen suunnittelussa kannattaa myös panostaa esimeriksi siihen, että valot sammuvat itsenäisesti, mikäli huoneessa ei ole ketään. Mitä älykkäämmät valaistusratkaisut valitset, sitä enemmän voit säästää energiaa. Vaikka itse valaisimien hankinta olisi kalliimpaa, voit säästää tulevaisuudessa satoja euroja sähkölaskuistasi, joten energiatehokkaat ratkaisut varmasti tulevat olemaan rahan arvoinen hankinta.