Oliko Nikola Tesla hehkulampunkin takana?

LED-valot

Hehkulampun keksijästä on paljon keskustelua ja kinaa, sillä vaikka Thomas Alva Edisonin usein kerrotaan olevan hehkulampun isä, ei asia kuitenkaan ole näin yksinkertainen. 

Vastaus riippuu myös siitä, mitä pidetään “oikeana” hehkulamppuna. Ei ole ensimmäinen kerta, kun jokin keksintö on monien keksijöiden kumulatiivisen työn lopputulos. Kuten monet muutkin historian keksinnöt, myös nykyaikainen hehkulamppu on itse asiassa monien pienten vaiheiden aikaansaama tuote. On kerrottu, että jopa 20 keksijää oli kehittänyt erilaisia hehkulamppumalleja – jo kauan ennen Edisonia.

Hehkulamppu itsessään on joka tapauksessa nerokas ja yksi tärkeimpiä keksintöjä, joita pidämme nykyään itsestäänselvyytenä. Lamppuja on saatavilla valaisimiin lähes mistä vaan. Valaisimet ovat sekä arkitavaraa että myös haluttuja koriste-esineitä, joille on perustettu asiantuntevia erikoisliikkeitä. Yksi näistä on Nettilamppu.fi, josta voi tilata verkon kautta kotiin valaisimia arkikäyttöön ja vaativampaan sisustukseen. Valaisimia on toki saatavilla myös vaikkapa super- ja hypermarketeista, niin arkipäiväisiä tuotteita ne ovat – kiitos hehkulamppujen pitkän historian. 

1800-luvulta kaikki alkoi

Palataan hehkulampun alkulähteille. Thomas Edisonin panos hehkulampun kehitykseen oli ennen kaikkea ensimmäisen kaupallisesti käytännöllisen hehkulampun valmistus. Koska hänen mallinsa oli niin onnistunut, se hallitsi markkinoita. Ennen Edisonia oli kuitenkin vaiheita, jotka edelsivät lopputulosta. Sir Humphrey Davy valmisti vuonna 1802 maailman ensimmäisen aidon keinotekoisen sähkövalon. Kyseessä oli maailman ensimmäinen kaarivalo, joka ei kuitenkaan kestänyt kovin kauan. Lisäksi tuotteen antama valo oli liian kirkas käytännön käyttöön.

Vuonna 1850 brittiläinen keksijä, Joseph Wilson Swan päätti kehittää edullisempia hehkulamppuja. Edullisuus ei kuitenkaan ollut riittävä ominaisuus, koska lampun käyttöikä oli aivan liian lyhyt, jotta sitä olisi voitu pitää tehokkaana valon tuottajana. Vuonna 1878 hän kehitti pitkäikäisen hehkulampun, joka käytti lankana puuvillalankaa. Tästä patentista hän joutui kiistelemään tulevan yhtiökumppaninsa, Thomas Edisonin kanssa.   

Seuraavana vuonna Edison jätti patentin sähkölampulle ja monien kokeilujen jälkeen hän huomasi että hiiltynyt bambufilamentti hehkulankana oli kaikista kestävin, yli 1200 tuntia.  

Edison Electric Light Company yritys perustettiin, mutta sitten hän joutui tekijänoikeuskiistaan Joseph Swanin kanssa. Kaksikko päätyi yhtiökumppaneiksi pakon edessä. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Yhdysvaltain patenttivirasto päätti pari vuotta myöhemmin, että Edisonin patentti mitätöidään, koska se kopioi toisen amerikkalaisen keksijän työtä.  

Tämä ei kuitenkaan estänyt Edisonin uraa ja hänestä tulikin yksi tuon aikojen tuotteliammista liikemiehistä. Patenttejakin miehellä riitti, sillä kuollessaan hänellä oli yli 2300 patenttia joista lähes 400 koski jollain tavalla valaistusta tai sähkövoimaa. 

Entäpä Tesla?

Kun puhutaan valaisimista ja lampuista, tulee usein Nikola Teslan nimi esiin. Nikola Teslan keksintöjä on moni kopioinut, niin myös Edison, mutta hehkulamppujen osalta Teslalla ei ole kunniaa otettavanaan. Tesla oli kehittämässä toki valokaarivalaistusta ja valaisimia, sekä langattoman valaistuksen testejä. 

Edison ei siis keksinyt itse kokonaan hehkulamppua, mutta oli sitä kehittämässä aktiivisesti eikä ilman hänen panostaan varmasti hehkulamppua sellaisena olisi markkinoilla, kuin mitä se näinäkin päivinä on. Kunnia kuuluu yhtä lailla myös monelle muulle, kuten Joseph Swanille. Ilman heitä ei olisi lamppuja ja valaisimia, eikä ilman heitä valaisimista olisi tullut niin arkipäiväinen käyttölaite kuin myös sisustussuunnitteluun kuuluva elementti. Valaisimia on tätä nykyä niin katossa, lattialla, pöydällä kuin seinillä sekä upotettuna muihin kodin ja tilojen elementteihin. 

Valaistus ei siis ole itsestäänselvyys kuten ei ole sähkökään. Kehitys kuitenkin kehittyy ja hehkulamppujen aika alkaa olla ohi siinä mielessä kuin vanhan liiton hehkulamput käsitetään. Lamppujen muoto pysynee vielä pitkään samana, mutta tekniikka niiden sisällä vaihtuu.